Spiritualzmus

2012.03.30 10:27
Egy kérésnek teszek eleget ezzel a bejegyzéssel

 

Mi a spiritualizmus?

Mielőtt tisztáznám a fogalmat, felhívnám a figyelmet, hogy a spiritualizmus nem keverendő össze a spiritualitás és a spiritizmus fogalmával (attól független, hogy fonetikusan és jelentésben is sok köze van hozzá)!

A spiritualizmus az Amerikai Egyesült Államokban indult vallási mozgalom, amelynek jelentősége az 1840-es és az 1920-as évek között volt a legnagyobb, különösen az angolszász országokban. Hitük alapja, hogy a szellem örök és az anyagba (testbe) zárt élet a szellem fejlődését segíti elő. A tanításaik a szellemvilágból származnak tiszta, ragyogó szellemektől médiumokon keresztül.

A spiritualizmus egy racionális vallás, amely azon a bizonyított tényen alapszik, hogy az ember lelke a fizikai halál után is megmarad. Ez a hagyományos vallásos hitektől eltérő, új filozófiai és tudományos megközelítéshez vezetett.
 

Mire ad választ a spiritualizmus?

A spiritualista filozófia nem tartalmaz dogmákat és hitvallást, és megtárgyalni szokták, nem pedig prédikálni. Napjainkban egyre növekszik az együtt gondolkodás és cselekvés iránti igény, és a spiritualizmus az a vallás, amely kielégíti ezt az igényt.
Minden ember felteszi az élete egy bizonyos szakaszán azt a kérdést, hogy mi történik vele a halála után.
A spiritualizmus azt állítja, hogy választ tud adni erre a kérdésre.

Megerősíti, hogy az emberi lélek a halál után is megmarad, és belép a szellemvilágba, amely körülveszi és áthatja az anyagi világot. Azt állítja, hogy e kijelentés igazságát a megfelelő körülmények között meg lehet mutatni – vagyis akkor, amikor a szellemek és a földi lények világa között kommunikáció lép fel. Ez a kommunikáció csak a médiumnak nevezett embereken keresztül lehetséges, akiknek megvannak az ehhez szükséges képességeik.

 

Kommunikáció

A spiritualisták azt állítják, hogy a kommunikációhoz az kell, hogy fennálljanak a szükséges körülmények, amelyek közül a legfontosabb az, hogy legyen ott egy szellemi lény, aki hajlandó kommunikálni. A legtöbb ember ezzel nincs tisztában, de a kommunikáció csak akkor léphet fel, ha a szellemi lény akarja. Az egyik legnagyobb tévhit a spiritualistákkal kapcsolatban az, hogy meg tudják idézni a halottakat. Semmi sem állhatna ennél távolabb a valóságtól; sőt, ez inkább éppen fordítva van: elegendő bizonyíték létezik a történelem minden szakaszából arra, hogy amikor egy szellemi lény akarja, akkor hívni tud minket.

 

Kétféle jelenség

Kétféle spiritualista médiumság létezik, és a szerint lehet őket használni, hogy milyen formában – fizikaiban vagy mentálisban – nyilvánul meg az adott esetben a jelenség.
A fizikai jelenségek olyan természetűek, hogy általában csak kis szeánszokon nyilvánulnak meg. Az, aki a médiummal van, hallja és látja azt, ami történik. A szellemi lények kopogás, hangok vagy megjelenített alakok segítségével adnak át nekünk információt magukról, a földi életük emlékeiről, és a szellemi világban való életükről.
A mentális jelenségek a médium elméjén keresztül nyilvánulnak meg: a médium láthatja, vagy hallhatja a szellemet, vagy pedig érezheti a szellem jelenlétét és gondolatait. Nyilvánosság előtt leggyakrabban mentális jelenségek fordulnak elő.

 

Mire ösztönöz bennünket?

A fejlett szellemi lények időről időre tanítást és bölcsességet adnak át. Ezek az élet értelméről és az ember sorsáról fednek fel dolgokat, mert megmutatják, hogy a földi halált túléljük, és aktív életet élhetünk utána a szellemi dimenziókban. Az a felismerés, hogy az ember aktívan élhet a halál után is, annyira megváltoztatja az életről alkotott felfogásunkat, hogy egy teljesen új vallási nézethez – a spiritualizmushoz – vezetett, amely szöges ellentétben áll a hagyományos vallás alapvető gondolataival.

A spiritualizmus arra ösztönzi az embert, hogy elgondolkodjon az életről alkotott elképzelésein, és ezeket megbeszélje másokkal. A legtöbb ember számára éppen ezért a spiritualizmus nem vallás, hanem inkább életmód.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg Te is ismerőseiddel!

]]>